Herfstgerecht: Couscous met cranberry’s en kip!

Marrokkaanse Couscous met cranberry’s en kip!

Deze keer maakte ik eens een spelt couscous als herfstgerecht. Zoals de meeste wel weten ben ik dol op kip, en op welke wijze dan ook. Ik eet bijna geen pasta, maar heel soms een spelt variant en vooral met verse groentes. Nu was de spelt couscous aan de beurt met gestoofde kip. De smaak viel deze keer op een wat zoeter gerecht met sudderkip. Deze couscous heeft veelal ingrediënten uit de Marrokkaanse keuken. Ik maakte daar mijn eigen variant van en deze werd zelfs door mijn dochtertje goed gewaardeerd!

Wat heb je nodig voor dit recept, couscous als avondgerecht 4 pers.

  • Spelt couscous (75 gr pp) (je kan ook een gewone couscous nemen, ik eet deze vanwege mijn tarwe allergie)
  • Kippendij of kippenpoten 400 gr.
  • 2 rode uien (in ringen gesneden)
  • 6 sjalotten (3 geraspt overige in ringen gesneden)
  • 2 dikke tenen knoflook (geraspt)
  • Courgette spaghetti (AH) 70 gr pp.
  • Granaatappel 4 eetl.
  • Olijfolie om in te bakken
  • Wajang bakboter
  • Olijfolie extra vierge
  • Gember poeder 1 thl.
  • Verse gember (3 cm) geraspt
  • Kurkuma 1 thl.
  • Komijnzaadjes of poeder 1/2 thl.
  • Peper
  • Zout
  • Kaneelpoeder 1 thl.
  • Cranberries vol handje
  • Medjoul dadel 1 stuk
  • Granaatappel (optie) eetl. p.p.

De voorbereiding

De kip:

De kippenpoten (1 stuk p.p.) zoek een een beetje grotere kippenpoten uit. Bak ze een beetje aan in een stoofpan in de olijfolie samen met de geraspte knoflook en uien. Doe de geraspte gember, gemberpoeder, kurkuma, peper en zout, komijnzaadjes en een 1/2 thl. kaneelpoeder over de kip en fruit deze even mee. Doe er een half liter water bij, zodat de kip net iets over de helft in het water staat. Plaats de deksel op de pan en zet deze laag vuur ca. 30 minuten om rustig gaar te stoven. Doe op het einde de andere helft van de kaneel poeder in de bouillon.

De Couscous en de overige ingrediënten:

Zodra de kip bijna klaar is, zo’n 10 min. voor tijd, fruit je de uienringen afzonderlijk met een beetje Wajang boter en doe je de cranberry’s en de fijn gesneden medjoul dadel erbij. Doe er wat peper en zout overheen, en haal met een pollepel een beetje bouillon uit de stoofpan met kip en laat de uien even de bouillon opnemen. Doe dit zo’n 3 keer tot het bijna is opgenomen.

Ondertussen zet je gelijk ook water op voor de Couscous. Zodra het water kookt, doe je de couscous in de pan en doe je de deksel op de pan. Even omroeren en na ca. 10 minuten de pan uit doen. Giet er een scheutje olijfolie extra vierge doorheen en een beetje peper en zout. Doe de deksel weer op de pan met het vuur uit en laat nog even 10 minuten staan.

*extra: courgette spaghettie erbij. Je kan deze even heel kort in de olijfolie apart bakken met een beetje peper en zout. Deze op de couscous doen en daarna de kip en uiencompote.

Bord opmaken

Doe de couscous mooi in het midden van een mooi bord. (Courgette spahgehtti) Daarna plaats je de kip erboven op. Doe er een schepje uien/cranberry’s compote overheen en een heerlijke volle juslepel bouillon over de kip. Versier met een handje granaatappel het gerecht! Eetsmakelijk!!

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.