De Grill Guru “>kamado bbq doet sinds afgelopen lockdown zijn intrede. Sticky Ribs zijn nu een paar keer uitgeprobeerd op deze geweldig kamado bbq van Grill Guru “>Grill Guru (zie later mijn blog met het perfecte sticky rib recept). Maar vandaag is het tijd om iets vanuit mijn culturele achtergrond te maken op onze nieuwe Grill Guru “>Kamado. We gaan voor de Saté Ayam. Niet zomaar een kip saté, nee joh, we gaan oma’s Indonesische kip saté maken of te wel: Dé lekkerste Indonesische oma’s Satay Ayam die je kan bedenken!
Ik hoor je denken? Er zijn zoveel recepten, dat klopt. Maar toch zie online de ‘Hollandse variant’ voorbij komen en niet de West Javaanse Saté Ayam! Volledig gluten en lactose vrij ook nog!
Welk Houtstkool gebruik je?
Houtskool? Dat is toch gewoon een zak die je bij de benzinepomp of supermarkt haalt om op te bbqen?
Nee! We halen voor onze Kamado liefhebbers natuurlijk het beste wat er is! Houtskool is niet zomaar samengeperste kooltjes, deze heb je toch in weer diverse varianten en soorten die ook langer bruikbaar zijn. Restaurant kwaliteit noemen we het maar.
Wij gebruiken graag de Houtskool“>Black Ranch Houtskool en de Dammers restaurant houtskool“>Dammers Restaurant houtskool. De naam zegt het al! De laatste is iets betaalbaarder voor een grotere zak houtskool en te gebruiken op dichte bbq’s zoals een kamado bbq (Bastard“>The Bastard, Grill Guru Large“>The Grill Guru zijn bij ons favoriet) of een Weber bbq“>Weber bbq en ook op een open bbq.
Recept Oma’s Indonesische Saté Ayam op de kamado BBQ
- 1 kilo kippendij met vet
- Of buikspek erbij als je met kipfilet saté wilt maken
- Olie (ik gebruik olijfolie maar Mais of Noten olie is prima
- Ketchap manis (toko) 50 ml
- Gula djawa
- Ketoembar 1 thl.
- Djinten 1 thl.
- Citroensap 30 ml
- Gemberpoeder
- Ui 1 st.
- 5 knoflook
- Peper
- Zout
- Pepers 1 st (bij niet pittig laat je deze weg)
Nadat je de kippendij hebt gesneden en de buikspek ertussen door heb geregen, dan smeer je het kruidenmengsel over de saté. Na afloop doe je het resterende wat je over hebt over alle saté stokjes heen en zet je het onder folie weg in de koelkast voor minimaal 3 uur en t liefst maak je dit een dag van te voren klaar zodat de marinade goed kan intrekken.
Deze Indonesiche saté ayam gaat op de kamado bbq op het rooster. Omdat de olie en boemboe kan lekken in de kamado, doe je er wat aluminium folie onder. Je sluit de kamado! Niet open grillen. Je kan er een digitale thermometer in stoppen om even de kern temperatuur te bekijken, maar deze zijn wel snel gaar, dus dan kan de deksel weer open en draai je nog even snel de stokjes om en gril je even door op de kamado totdat ze lekker bruin zijn!
“Ik serveer hierbij Lotek saté saus of Gado Gado saté saus bij met een beetje Petjel…”
Saté saus – lactose vrije variant en de lekkerste!
Ik serveer hierbij Lotek satey saus of Gado Gado saté saus met een beetje Petjel (stukje van 3cm) er doorheen geroerd. Deze Satésaus koop je ‘droog’ in een pak bij een goede Toko. Deze maak ik aan met een beetje kokosmelk uit blik.
Laat jij weten hoe deze smaakt? Laat een reactie achter als je deze gaat maken of vragen hebt! Ik zal meer recepten met jullie gaan delen.
Tip! Je kan de saté ook in de oven klaarmaken, doe de oven op 220 graden ongeveer 20 minuten, even tussendoor controleren!
Selamat Makan!
4 gedachten over “Oma’s Indonesische Saté Ayam! Kamado BBQ!”
Heel fijn om te horen…..
Lekker ik kan niet wachten tot we weer kunnen bbq-en in jullie mooie tuin:)
Mooi stuk om te lezen! Volgende week geef ik een indofeest voor vrienden. Vandaag krijg ik mij Grill Guru.
De saté wil ik op de Guru maken, maar welke temperatuur gebruik je?
Dag Erik, wat leuk dat je dit gaat uitproberen!
Dit duurt ongeveer 8-10 minuten tussen 180 en 200 graden. Draai de saté na ongeveer 4-5 minuten om zodat beide kanten mooi bruin worden.Veel succes!