Marrokkaanse Couscous met cranberry’s en kip!
Deze keer maakte ik eens een spelt couscous als wintergerecht. Zoals de meeste wel weten ben ik dol op kip, en op welke wijze dan ook. Dus ook met invloeden vanuit talrijke keukens!
Ik eet bijna geen pasta, maar heel soms een spelt variant en vooral met verse groenten. Nu was de spelt couscous met kip aan de beurt met invloeden uit de Marokkaanse keuken!
De smaak viel deze keer op een wat zoeter gerecht met sudderkip. Deze couscous van spelt met cranberry’s en kip heeft veelal ingrediënten uit de Marrokkaanse keuken. Ik maakte daar mijn eigen variant van en deze werd zelfs door mijn dochtertje goed gewaardeerd!
Ook de vegetarische variant ga ik vanavond uitproberen op een vriendin van mij. We krijgen bezoek want het is game time! Lekker koken en wijnen en daarna spelletjesavond! We willen ons ook niet vervelen in deze lockdown!
Drie van de vier zijn niet vegetarisch dus dit gerecht is perfect voor vanavond! Ik ga deze weer klaarmaken met nu een vega variant erbij! Ik zal daar nog foto’s van plaatsen!
Maar nu voor iedereen die menu inspiratie nodig heeft!
Wat heb je nodig voor dit recept, couscous als avondgerecht 4 pers.
- Spelt couscous (75 gr pp) (je kan ook een gewone couscous nemen, ik eet deze vanwege mijn tarwe allergie)
- Kippendij of kippenpoten 400 gr.
- 2 rode uien (in ringen gesneden)
- 6 sjalotten (3 geraspt overige in ringen gesneden)
- 2 dikke tenen knoflook (geraspt)
- Courgette spaghetti (AH) 70 gr pp.
- Granaatappel 4 eetl.
- Olijfolie om in te bakken
- Wajang bakboter
- Olijfolie extra vierge
- Gember poeder 1 thl.
- Verse gember (3 cm) geraspt
- Kurkuma 1 thl.
- Komijnzaadjes of poeder 1/2 thl.
- Peper
- Zout
- Kaneelpoeder 1 thl.
- Cranberries vol handje
- Medjoul dadel 1 stuk
- Granaatappel (optie) eetl. p.p.
De voorbereiding
De kip:
1) De kippenpoten (1 stuk p.p.) zoek een een beetje grotere kippenpoten uit.
2) Bak ze een beetje aan in een stoofpan in de olijfolie samen met de geraspte knoflook en uien. Doe de geraspte gember, gemberpoeder, kurkuma, peper en zout, komijnzaadjes en een 1/2 thl. kaneelpoeder over de kip en fruit deze even mee.
3) Schenk er een half liter gekookt water bij, zodat de kip net iets over de helft in het water staat. Plaats de deksel op de pan en zet deze laag vuur ca. 30 minuten om rustig gaar te stoven.
4) Doe op het einde van de suddertijd de andere helft van de kaneel poeder in de bouillon.
De Couscous en de overige ingrediënten:
1) Zodra de kip bijna klaar is, zo’n 10 min. voor tijd, fruit je de uienringen afzonderlijk met een beetje Wajang boter en doe je de cranberry’s en de fijn gesneden medjoul dadel erbij.
2) Doe er wat peper en zout overheen, en haal met een pollepel een beetje bouillon uit de stoofpan met kip en laat de uien even de bouillon opnemen. Doe dit zo’n 3 keer tot het bijna is opgenomen.
3) Ondertussen zet je gelijk ook water op voor de Couscous. Zodra het water kookt, doe je de couscous in de pan en doe je de deksel op de pan. Even omroeren en na ca. 10 minuten de pan uit doen. Giet er een scheutje olijfolie extra vierge doorheen en een beetje peper en zout. Doe de deksel weer op de pan met het vuur uit en laat nog even 10 minuten staan.
*extra: courgette spaghettie erbij. Je kan deze even heel kort in de olijfolie apart bakken met een beetje peper en zout. Deze op de couscous doen en daarna de kip en uiencompote.
Vegetarische versie van deze spelt couscous mét cranberry, granaatappel en courgette spaghetti?
Neem een mooie biologische aubergine en snij daar 2 mooie plakken van ca 1 cm dik. Smeer deze in met olijfolie en een mengsel van gemberpoeder, kurkuma, peper, zout en kaneelpoeder, en een heel klein beetje komijnpoeder. (Zaadjes voor de kip alleen)
Bak deze apart op laag vuur een beetje aan en schenk er een beetje warm water bij om deze rustig in te koken. Plaats deze aubergines boven op de couscous en daarna de uiencompote met granaatappel
Bord opmaken
- Doe de couscous mooi in het midden van een mooi bord. Dan de Courgette spaghetti er bovenop.
- On top de kip! Een grote schep uien/cranberry’s compote er overheen en sluit af met een heerlijke volle juslepel bouillon.
- Versier met een handje granaatappel het gerecht!
Eet smakelijk!!
En heb wil je nog een heerlijk voorgerecht? Probeer dan mijn heerlijke recept voor een lactose vrije Pompoen Sinaasappel soep!