lockdown Amsterdam

Voor en tegenstanders van de avondklok 23-01-2021

Voor én tegenstanders van de harde lockdown mét een avondklok

Een avondklok. Sinds de Tweede Wereld oorlog is er geen avondklok meer geweest. Maar toch is het nodig volgens demissionair Minister President Rutte.

Rellen of vreedzaam demonstreren?

Afgelopen weekend om 21.00 uur ging deze avondklok in. Iedereen thuis achter de buis, op een enkeling na die de hond uit ging laten of een avonddienst moest werken.

Wat vinden jullie nu van de avondklok? Hoe werd hierop gereageerd?

Voor wie is die avondklok eigenlijk bedoeld? Jongeren of volwassenen?

Nu is de avondklok een extra verzwaarde maatregel die nu nodig geacht wordt door het huidige demissionair kabinet. Hoe de situatie eruit zag tot vorige week verwacht de RIVM dat het aantal besmettingen naar 100% gaat in april.
Daarom is deze avondklok-maatregel nodig zodat de verspreiding door de velen contacten onder jongeren en ook vooral ’thuisbezoek’ verminderd wordt en dat we in april niet in de 3e golf komen maar dat er zicht is op een ‘back to normal life’. Daar willen we toch allemaal naar toe?

De avondklok is voor iedereen bedoeld maar hoe is deze toch tot stand gekomen? Deze avondklok lijkt écht wel meer bedoeld voor de jongeren. De studenten maar ook voor de pubers.

Om meer de jongeren thuis te kunnen houden om zodoende de aantal besmettingen terug te dringen omdat zij vooral de grootste verspreiders blijken te zijn.

Nu een avondklok, waardoor velen de dupe hiervan zijn, waren het tóch de jongeren die steeds massaal feestjes vierden in het bos, op industrieterreinen of onder een viaduct (zie 150 jongeren onlangs in Hoofddorp) of thuis bij elkaar zitten te chillen zowel buiten als binnen en zich niet aan de maatregelen houden. Nu kregen we hierdoor wéér een zware maatregel er bovenop!

Maar ja, die jongeren worden nu eenmaal niet zo ziek (op een uitzondering na) dus waarom zouden zij zich aan al die maatregelen houden? Logisch dat vooral deze groep de nut en noodzaak hier niet van inziet.

Neem je soldaten mee” “neem je messen en stenen mee”!

Niet iedere jongere, nee natuurlijk niet, maar wel een grote groep waardoor die Britse variant behoorlijk aan het uitbreiden is. Dáárom wilt dit kabinet deze maatregel om te voorkomen dat we straks weer met volle IC’s zitten en kans op 100% besmettingspercentage.

De jongeren hebben ook een stem en het is ook niet leuk dat er zoveel ‘stil staat’ voor deze doelgroep. Maar we willen er allemaal vanaf, corona! Covid 19 en terug naar het normaal! Zo snel mogelijk. Weg met die corona!

Maar waarom nu al die rellen? Zie de rellen in Haarlem of in Amsterdam Oost, West, Zuid als één van de voorbeelden, je zag vooral heel veel (of alleen maar) jongeren met geweld tegen de politie tekeer gaan. Idem dito op meerdere locaties en in velen andere steden en dorpen.

Er circuleerde in de middag al oproepen op social media om je aan te sluiten bij de rellen en dat ‘ pussy’s’ beter thuis konden blijven. De oproep gaf aan om naar bepaalde locaties te komen met teksten als: Strijders Only” en “Neem je soldaten mee” “neem je messen en stenen mee”!we gaan de grote winkels en scholen vernielen!

Waar ben je dan precies mee bezig? Precies!

Iedereen weet dat zo’n avondklok of andere maatregelen voor niemand goed is en het heel veel schade toebrengt zowel psychisch of financieel. Ook jongeren vereenzamen, depressies onder velen is geen uitzondering meer.

Maar na 21.00 uur bén jij wél als ouder verantwoordelijk dat je kind thuis zit. Vraag je zelf af waar je zoon heeft gezeten gisteravond? Dat kan je toch niet ontgaan zijn?

Museumplein Ajax
Hier willen we toch weer naar toe? foto: @lifeisacatwalk

Rellen ipv demonstreren

Vernielen en plunderen van winkels. Het vernielen van politievoertuigen, stenen gooien naar de politie, branden stichten en ga zo maar door. Dit heeft toch niets meer met demonstreren te maken? Demonstreren doe je vreedzaam en laat je je stem horen, niet je ‘steen’! Zo ga je van een Lockdown naar een Locked Up, dat weten ze hopelijk toch wel? Help je ook mee om dit te stoppen?

Juwelen en accessoires - BEJuwelen en accessoires - BE

De ouders van jongeren;

Ik hoor zelf in mijn omgeving uit de gesprekken met ’tiener’ ouders of studenten ouders, dat zij het ook erg lastig vinden om hun zonen of dochters ’thuis’ te houden. En dat is aan de andere kant ook wel begrijpelijk. Jongeren hebben gewoon echt behoefte aan sociale contacten en lappen wat makkelijker de regels aan hun laars dan de volwassenen. Terwijl wij, als volwassenen toch ook echt wel deze sociale contacten nodig hebben, kunnen wij er meestal nog wel even tegenaan met de juiste mindset.

Een effect van deze lockdown is dat er meer depressie klachten en vereenzaming is geconstateerd onder jongeren. Dit zou kunnen leiden tot meer middelengebruik om de pijn een beetje te kunnen verzachten.

Deze jongeren ‘gaan toch wel naar hun vrienden om een drankje te doen of om te chillen’.

Ouders geven aan dat ze dit wel bespreekbaar maken, maar dat het onmoglijk is om je zoon of dochter thuis te houden op deze leeftijd.

Ik heb het nu niet over de ‘harde kern’ relschoppers van afgelopen dagen. Deze ouders zouden zich juist moeten afvragen waar hun zoon heeft uitgehangen ná 21.00 uur.

“Ze doen echt waar ze zelf zin in hebben, en je kan ze lastig vastbinden toch? “

Ik hoop ook dat mijn dochter straks weer lekker naar school kan en weer kan sporten en dat we snel weer terug naar normaal kunnen.

Hopelijk geeft deze maatregel ouders meer ’tools’ om het gesprek aan te kunnen gaan en kunnen ze hun kids na 21.00 uur thuis houden, en hopelijk kan deze vervelende maatregel er ook weer snel af!

Wat gaan wij doen tijdens die avondklok?

Velen doen waarschijnlijk nog precies hetzelfde door de weeks wat ze altijd deden; lekker achter de buis netflixen! Ik heb het over de volwassenen. Want de Covid is sinds maart 2020 al gaande, en bezoek is sindsdien al een ‘dingetje’ geweest, dus heel veel zal er niet veranderen.

De jeugd is in ieder geval heel creatief. Of je besteld ‘Thuisbezorgd jassen’ die ze voor €240,00 aanbieden op tweedehands platformen” of je neemt een leenhond!.

Hou nog even vol! Het is zo 10 februari! You can do this! Help de jongeren ook met een luisterend oor, geef ze positieve aandacht en probeer de agressie te stoppen.

Moet je toch naar buiten na de Avondklok? Eigen Verklaring

*Wil jij weten wanneer je een Eigen Verklaring moet gebruiken of nodig hebt of een Werkgevers Verklaring om NA de Avondklok op straat te kunnen? Lees hier verder en download de documenten die je nodig hebt!

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

34 Comments

 • Reply Nicole Orriëns januari 27, 2021 at 8:16 am

  Ik denk dat de avondklok onvermijdelijk is, en de oorlog erbij halen voelt voor mij irrelevant. Het zijn nu compleet andere omstandigheden.

  • Reply Life is a Catwalk januari 27, 2021 at 10:44 am

   Ik begrijp je, maar dit ging niet om het inhoudelijke maar wel dat sindsdien er nimmer meer een avondklok is geweest.

 • Reply Felice Veenman januari 27, 2021 at 9:17 am

  je kan je kindere niet thuis vastbinden..nee dat klopt. Maar opvoeden begint kilometers voor dat je dat zou moeten doen…

 • Reply Rosalyn januari 27, 2021 at 11:45 am

  Ik begrijp best dat de jongeren het op een gegeven moment zat zijn, maar dat dergelijk gedrag als we deze week daarbij komt kijken, dat gaat er bij mij niet in. Onvoorstelbaar! Hopelijk blijft het rustig tot er weer versoepelingen mogelijk zijn en kunnen we daarna de gewone draad van ons leven weer oppakken.

  • Reply Life is a Catwalk januari 27, 2021 at 2:23 pm

   Jammergenoeg begrijpt de harde kern jeugd niet dat ze hier niets mee bereiken. Ze vervelen zich, begrijpelijk, ik zie nu weer oproepen op social media voorbij om scholen te vernielen? Het wordt steeds gekker.

 • Reply Pavel Berdys januari 27, 2021 at 1:14 pm

  Goed geschreven stuk! leuke blog! Groet pavel

 • Reply Lindaschrijfthetop januari 27, 2021 at 5:00 pm

  Ik denk dat ouders ook hierin zeer belangrijk zijn. Opvoeden is een kunst.

  • Reply Life is a Catwalk maart 24, 2021 at 12:07 pm

   Daar ben ik het zeker mee eens. Als kinderen op school prima functioneren en thuis ook, dan zou je als ouder ook wel deels in de gaten moeten hebben wat je kind op straat uitspookt.

 • Reply Kristof Luyten januari 27, 2021 at 5:23 pm

  Ik ben er in normale omstandigheden tegen uiteraard maar heb er nu echt geen problemen mee.
  Om 21u zit ik in de zetel naar TV te kijken. Ik vermoed dat ik daar niet alleen in ben.

  Als we nu allemaal doorzetten is het hopelijk tegen de zomer zo goed als opgelost want een avondklok op een zwoele zomeravond zie ik al een heel pak minder zitten.

 • Reply Nienke van Oosten januari 28, 2021 at 3:39 pm

  Mooi geschreven stuk! Ik hoop zo dat we straks weer terug kunnen naar hoe het was..

  • Reply Life is a Catwalk maart 24, 2021 at 12:23 pm

   Dank je wel! Het wordt alleen maar nog specialere en extra genieten als de winkels, horeca open gaan.
   Helaas worden de terrassen nog niet opengesteld, maar wie weet zien ze in de zomer meer mogelijkheden als een groot deel
   van de bevolking is gevaccineerd.

 • Reply Sandra januari 29, 2021 at 4:18 am

  Ik heb de beelden op tv gezien en vond het erschrikkelijk! Bij ons in Vlaanderen is er al van vorig jaar een avondklok, van 24 tot 6 uur. Hier geeft dat gelukkig niet echt problemen.

 • Reply Rolf januari 29, 2021 at 7:22 am

  Typisch een vraagstuk waar altijd discussie over blijft. En discussie is ook prima natuurlijk, mits op de juiste manier gevoerd.

 • Reply Jeannet januari 29, 2021 at 9:09 am

  Tja, het is wat het is. Wie weet wat 2021 nog meer voor ons in petto heeft. Ik ben geen doemdenker, maar met een avondklok is in mijn leventje prima te leven. En mag ik zeggen, dat ik het gewoon heel bijzonder vind om dit mee te maken! Het is zo mooi en stil en rustig op straat. Dat heet omdenken. Genieten van wat je hebt en ermee dealen.

  • Reply Life is a Catwalk februari 8, 2021 at 12:54 pm

   Zo zie ik het ook;)

  • Reply Life is a Catwalk maart 24, 2021 at 12:21 pm

   Helemaal mee eens!! Zo zie ik het ook. Meer tijd voor mijn gezin, meer tijd om na te denken en tot rust te komen in mijn hoofd ook.
   Je geniet meer van zaken dan voorheen, en alles is dan extra speciaal!

 • Reply Wendy januari 29, 2021 at 2:57 pm

  Ik vind het echt een zinloze maatregel. Je gaat een hele groep jonge gezonde mensen vastzetten in huis. Laat deze jongeren zelf de verantwoordelijkheid nemen om niet bij kwetsbare mensen uit hun netwerk langs te gaan. En de kwetsbare mensen moeten zelf ook oppassen. Ik kom genoeg “oudjes” tegen, die nog geen halve meter afstand houden. Met zoveel angst als er nu in de wereld geholpen hoort, zorg je ervoor dat mensen vatbaarder zijn voor een virus.

  • Reply Life is a Catwalk maart 24, 2021 at 12:20 pm

   Dat is natuurlijk geprobeerd, maar blijkbaar zijn de jongevolwassenen en de jeugdigen onder ons niet streng genoeg om bij kwetsbare uit de buurt te blijven?
   En ik zie idd dat de ouderen zelf ook dicht bij je komen staan in de rij van de kassa, terwijl ikzelf ook kwetsbaar ben.
   Ik vraag of ze afstand willen houden, en dan worden ze nog boos op je ook:)

 • Reply Tania januari 30, 2021 at 11:26 am

  ik snap niet goed waarom ze daarom die rellen en zo moeten doen. Bijna alles is gesloten en je mag amper contacten hebben dus is er ook niet echt een reden waarom je dan buiten moet gaan na die bepaalde uren. tenzij voor je werk natuurlijk.

 • Reply Anique januari 30, 2021 at 3:52 pm

  Ik snap dat het voor veel mensen lastig is, maar door rellen, demonstraties, illegale feestjes e.d wordt het probleem alleen maar groter. Hier in Frankrijk hebben we veel strengere maatregelen gehad. Er is nu ook een avondklok van 18u tot 6u, en in het land dat bekend staat om demonstraties is het juist relatief rustig.

  • Reply Life is a Catwalk maart 24, 2021 at 12:18 pm

   Ik denk dat het kwartje nu wel gevallen is bij de meeste mensen.
   Ja dat landen zo diverse reageren, en zo onverwacht inderdaad.

 • Reply Corrina januari 30, 2021 at 4:24 pm

  Ik ben geen tegenstander.
  Ik heb niet staan juichen.
  Ik start met het motto Aladje nodig is om uit corona te komen moet het maar
  Ik heb er niet veel hinder van.

 • Reply Mitchel Kleuver februari 6, 2021 at 9:18 pm

  Iedereen is er op een gegeven moment klaar mee. Natuurlijk ook de jongeren, want zij voelen zich helemaal beperkt. Toch kunnen er nog genoeg leuke dingen worden gedaan thuis!

  • Reply Life is a Catwalk februari 8, 2021 at 12:53 pm

   Inderdaad, met een creatieve mind kom je er wel. Het is alleen wel erg te horen dat er toch een hoop depressies schuil gaan achter een deel van de jongeren door de corona.

  • Reply Life is a Catwalk maart 24, 2021 at 12:16 pm

   Thuis en rondom het huis, en er kan gesport worden. Ach het is maar wat je er van maakt inderdaad.
   Ik hoop dat er een hoop jongeren zich snel prettigere gaan voelen tzt.

 • Reply Felice Veenman februari 7, 2021 at 12:21 pm

  we kunnen met zijn allen niet meer zo goed tegen pech….

 • Reply Els februari 8, 2021 at 7:29 am

  Hier in België geldt de avondklok al veel langer (Vlaanderen vanaf 24.00 uur tot 5.00 uur, Wallonië en Brussel vanaf 20.00 uur). Ik heb er zelf weinig last van: na achten ben ik sowieso niet meer onderweg. Het is echter wel gebleken bij ons dat het alleen in de grote steden effect heeft, vermoedelijk omdat daar meer mensen ’s avonds nog op straat rondhangen, waaronder dus ook jongeren.

  • Reply Life is a Catwalk februari 8, 2021 at 12:52 pm

   Goed om te weten. Ik hoop dat het ook in onze grote steden effect zal hebben.

  • Reply Life is a Catwalk maart 24, 2021 at 12:15 pm

   Hi Els, daar is de avondklok een stuk later. In Nederland begint deze al bij 21.00 uur tot 04.30.
   Je ziet al dat velen gewoon bij elkaar overnachten om de avond door te kunnen brengen.
   Overal wordt wel weer wat op verzonnen door de jongere mensen onder ons.
   Per deze week wordt de avondklok een uurtje verlaat naar 22.00 uur. Of het helpt?

 • Reply rachel februari 10, 2021 at 8:36 am

  ik vind het allemaal onzin, de regeltjes, de zogenaamde wetten, de testen…oftewel, ik en corona is een no go 😉 wij noemen het hier de firma list en bedrog. de rellen zijn niet goed te praten dat zeker niet, maar ze hadden het wel kunnen verwachten helaas. en dan de reacites van “de ouders hadden beter op moeten voeden” gaat er bij mij niet in. ze kunnen thuis een engel zijn, een goede leerling en als ze buiten zijn, zijn het ratten en daar weten niet alle ouders vanaf

  • Reply Life is a Catwalk maart 24, 2021 at 12:12 pm

   Hoi Rachel, dat ouders beter moeten opvoeden is natuurijk suggestief. Ik denk zeker wel als je kind thuis een engel is en op school ook dat je zijn of haar straatgedrag ook wel kan inschatten.
   In mijn vakgebied zie ik helaas toch veel ouders die met het handen in het haar zitten, omdat hun puber niet luistert.
   Dat is ook frustrerend én dan heb je wel je best gedaan als ouder.
   Waar ik zelf niet achter sta is dat er minderjarige na de avondklok buiten op straat verkeren als ze thuiswonend zijn.
   Je zou (denk ik dan) als verantwoordelijke ouder toch moeten afvragen, ‘waar hangt mijn zoon of dochter nu uit?’ en een belletje is zo gedaan.
   Het opvoeden gaat maar door, ook als je 16 bent en je wel ‘groot voelt’. Laten we hopen dat de avondklok snel weer eruit gaat.

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.