Restaurant Le Mortier, een regelrechte aanrader met zijn voorliefde van wijnen uit de Loire vallei nu ook via de webshop verkrijgbaar.

Haarlem. Een stad met zoveel pareltjes waar je gegeten moet hebben. Nu was ik uitgenodigd voor een proeverij van wijnen uit de Loire Vallei. Patrick Rijnders is onze Maître sommelier en vertelt aan tafel met welke prachtige wijn we beginnen.
De chef kok, Philipe Favié die de kneepjes uit het vak heeft geleerd bij o.a. de Michelin sterren restaurants, ‘Vermeer’ en ‘ Cheval Blanc’ brengt zijn ontwikkelde stijl van koken terug bij Le Mortier.
Patrick vertelt over de eerste witte wijn, Domaine Poiron dabin Muscadet Haute Résolution uit 2013, een 100% melon de bourgogne. Deze rijke witte wijn gevolgd met een bijpassend frans georiënteerd gerecht heeft een donkere gele kleur en is krachtig en intens van smaak. Een 100% melon de bourgogne die 59 maanden op de lie heeft gelegen is vol, intens en heeft de aroma’s van rijp fruit en citrus.
Deze insiders tip is al verkrijgbaar voor €9,50 in de webshop van Le Mortier
Michelin gids 2019; ‘ een dynamisch duo achter Le Mortier hecht namelijk veel aandacht aan wijn met een voorkeur voor de pareltjes uit de Loire streek. Hun smaken vermengen mooi met gerechten die al even Frans zijn, al kookt de chef ook met meer lef en pit!’


Na de Muscadet, kwam mijn favoriete wijn de ‘ Sancerre’ op tafel. Wat Een verademing..

Sancerre Blanc Romble Vignoble Dauny
Mijn favoriete witte wijn! Een Sancerre. Ik ben eigenlijk echt ’team chardonnay’ als het om witte wijnen gaat, maar deze Sauvignon met een niet te sterk zuurtje gerijpt aan 40 jarige stokken, proeft als een volle wijn met fijne houttonen. Dus vandaar dat deze mij goed in de smaak valt. Heerlijk te drinken als aperitief of met warme vis en zeevruchten. Ik zeg; hier wil ik meer van!
Voor €17,95 zie ik deze smaakvolle wijn in de webshop van Le Mortier staan!
De Touraine Chenonceaux blanc 2020
Onze Maître sommelier Patrick legt uit dat dit toch wel het beste van de Sauvignon is. Een prachtige gastronomische wijn met de geur van buxus en kruisbessen. Een volle smaak met fruit en mineralen en verfijnde zuren met een lange afdronk. Deze witte Sauvignon werd geserveerd bij een ceviche van makreel en appel met frisse smaken! Mijn complimenten aan de chef!

Deze Sauvignon, is al voor €11,50 verkrijgbaar in de wijnwebshop van Restaurant Le mortier.
Een rode wijn uit het hart van ‘ Val de Loiré’
Chinon is ook wel een authentiek middeleeuws stadje met een rijke historie gelegen aan de rivier de Vienne lees ik na wat speurwerk verricht te hebben. Het blijkt een belangrijk onderdeel te zijn van het UNESCO werelderfgoed. Deze Domaine de Noiré is een 100% Carbernet franc. Zoals Patrick het omschrijft als een rode wijn met een kruidig karakter en de aanwezigheid van groene toetsen, geeft hij ook het woord ‘stinkertje’ aan deze wijn uit 2016 die lekker rijp aan het worden is. Al was 2015 een legendarisch wijnjaar legde hij uit, is deze rode wijn precies rijp om uitgeschonken te worden. Een mooie kaasplank ter afronding komt bij deze wijn.


Nog een grote INSIDERS TIP! Wine tasting & food pairing, iedere zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur bij Restaurant Le Mortier!
Reserveren kan via www.lemortier.nl
Nassaulaan 1, Haarlem per maart 2024 Nassaulaan 15 zwart.
Update 2024, Le Mortier en De Zeeuw, verhuizen naar elkaars pand! 29 februari 2024 is de laatste avond van Le Mortier op de Nassaulaan 1. Daarna opent Philippe (die nu vader is geworden van 2 prachtige dochters) halverwege maart zijn Atelier Le Mortier. Een nieuw concept maar kleinschaliger, en waar hij aangeeft zijn culinaire exposities in een intieme ambiance kan delen! We kijken er naar uit! Het nieuwe adres wordt, Nassaulaan 15 zwart. Vanaf maart zullen Jeroen en Janine de Zeeuw hun restaurant voortzetten op de Nassaulaan nr.1