Coronacrisis Nederland. Gedeeltelijke lockdown? Wat gaat dit betekenen?

 1. Home
 2. /
 3. Destinations
 4. /
 5. Europa
 6. /
 7. Nederland
 8. /
 9. Coronacrisis Nederland. Gedeeltelijke lockdown?...
Museumplein lock down

Coronacrisis Nederland. Gedeeltelijke lockdown? Wat gaat dit betekenen?

De 3 nieuwe verscherpte maatregelen tot 1 juni 2020 ivm Coronacrisis! Een gedeeltelijke lockdown?

Minister Grapperhaus, geeft aan dat de maatregelen verscherpt moeten worden en wel per direct. Asociaal en laconiek, zo worden de burgers genoemd die de maatregelen niet opvolgen en de frustratie is groot. Een gedeeltelijke lockdown is het gevolg.

De bestaande maatregelen worden via een noodverordening uitgevoerd. Dat geeft de Burgemeesters direct een pakket met nieuwe bevoegdheden en dus handvatten om locatieverboden snel in te kunnen stellen waar veel groepsvorming ontstaat en waar mensen zich niet aan de 1,5m social distance houden.

Na het sluiten van de horeca en sportverenigingen zullen er vast nog parken en grote winkels gesloten worden. Wat vinden wij hiervan? Terecht, het laconieke gedrag van mensen met ’tig’ redenen waarom ze nog lekker buiten gaan bootcampen in het park en alle mensen in de grote steden die ‘geen buiten hebben’ of misschien wel een een piepklein balkonnetje én ook graag even die frisse neus in dát zelfde park gaan halen.

Mensenmassa’s in de parken en stranden waren het gevolg, en iedereen begrijpt dat die social distance niet kan worden nageleefd. Door eigen toedoen van diegene die hier laks mee omgingen, bedankt, nu zitten we in een gedeeltelijke lockdown!

 

1) Locatie verboden worden nu mogelijk gemaakt

De Burgemeesters kunnen overgaan op locatie verboden zoals het strand, bossen, pleinen en parken, bepaalde locaties waar gehangen of samengeschoold wordt etc. Morgen zullen vast de eerste gebieden worden aangewezen voor een verbod.

Ik hoop ook op bouwmarkten en dat ze in supermarkten ook 1 kassarij ertussen laten en niet zoals bij de supermarkt waar ik mijn boodschappen haal. Rij 7 en 8 zijn lekker naast elkaar geopend, maar let wel: strepen met 1,5meter afstand in de rij. Opa die afrekent precies achter mij (TERWIJL IK OOK AFREKEN) staat 80 cm van mij vandaan. Waarom denkt zo’n supermarkt niet verder na? Laat rij 7 weg en zet kassa 6 open?

 

TuinTuin

“locatie verboden zoals het strand, bossen, pleinen en parken, bepaalde locaties waar gehangen of samengeschoold wordt etc.”

 

Maar waarom mogen er nog wel markten zijn? Dat komt omdat de markten nog deel uitmaken van de voedselketen. Vandaar de uitzondering hier (voorlopig) op, maar er zullen duidelijke afspraken tussen de marktverkopers en de gemeente gemaakt moeten worden. Want ook hier geldt, afstand, en houdt men zich niet aan de afgesproken regels, dan is de mogelijkheid er nog steeds dat een markt gesloten zou kunnen worden.

2) Winkels krijgen nieuwe regels en contactberoepen/zaken moeten sluiten.

Winkels en klanten moeten zich aan de nieuwe regels houden. Deze afspraken zullen ook bij alle ingangen van de winkels bekend gemaakt worden en ook worden gecontroleerd.

De Burgemeesters kunnen handhaven als er bijvoorbeeld geen sterk deurbeleid wordt gehanteerd. Velen winkels troffen al maatregelen en grote namen zoals Ikea en de Bijenkorf sloten al eerder hun deuren.

De milieustraat, de bouwmarkten, mensen massa’s alom!

Rijen dik stonden onze brave burgers bij de Gamma, Hornbach en Praxis afgelopen week. Dat is jullie vast niet ontgaan? Echt rijen dik! Mensen, welk stuk begrijpt men dan niet?? ‘We hebben tijd over, dus we gaan lekker klussen?”

De gemeentelijke  milieustraat kon de toestroom bijna niet aan! Rijen dik met auto’s vol met gezinnen. Met de oproep van de medewerkers ‘dat dit geen uitje is’ want blijkbaar verveelde gezinnen zich en dachten een rondje milieustraat mogelijk goed was voor de opvoeding voor hun spruit om te zien hoe ‘afval gescheiden werd’??

3) Bijeenkomsten of evenementen gaan niet door tot 1 juni 2020

Bijeenkomsten of evenementen van óók met minder dan 100 personen gaan niet door tot 1 juni! Ja je leest het goed! Het was eerst toch al erg onduidelijk. Tot 100 mensen mochten er nog wel bijeenkomsten georganiseerd worden, maar nu is het wel duidelijk. Helemaal niets meer.

Dus die verjaardag kon tot gister nog wel doorgaan met bijv. 20-40 mensen? Iedereen op 1,5 meter afstand in de gemiddeld krappe woonkamer in Nederland? Het is maar hoe je het invult. Het weer is nog niet zo warm dat we lekker de tuin in kunnen tenslotte voor een feestje.

Mensen, even terug naar de vorige maatregel, wat dachten jullie zelf toen je dit hoorde op 12 maart 2020? Tot 100 mensen maar meer niet? Ik dacht zelf, wat is dit nu voor een rare maatregel. Verwarrend vooral.

Dat betekende dat ik dus nog steeds buiten in grote groepen kon staan met die bootcampers uit het park, maar mijn tennislessen zouden niet meer doorgaan terwijl ik op 23,77 meter afstand  van mijn tegenstander sta? (ja, ik heb het even opgezocht hoe lang een tennisbaan nou precies is) Dat mag dan weer niet? Want ‘alle’ sportverenigingen moesten tenslotte sluiten en lekker samen in groepsverband buiten sporten was wel weer toegestaan in het park of op het strand?

Schoolwerk tijdens Coronacrisis School at home tijdens de Coronacrisis

Wat dan met de scholen? Wanneer gaan kinderen weer naar school?

Scholen hebben zelf een eigen regeling, en daar zal per 6 april nog over gesproken worden geeft minister Grapperhaus aan. Een eigen regeling? Wat wordt hier nu precies mee bedoelt in deze crisis? Laten we maar wachten tot 6 april.

Ik heb vorige week de directeur van mijn dochtertje nog gesproken bij het ophalen van al het schoolwerk. Die was al bang dat de scholen misschien wel tot ná de meivakantie gesloten zouden blijven. Nou, zo ver zat U hier niet vandaan. Met de maatregel van vanavond is het ook meer dan waarschijnlijk dat de scholen ook tot 1 juni dicht zullen blijven, want ‘groepsvorming’ met meer dan 3 personen én niet uit hetzelfde gezin is nu verboden, alhoewel kleine kinderen nog wel dichtbij elkaar mogen staan. We wachten rustig af.

 

“Nou, zo ver zat U hier niet vandaan. Met de maatregel van vanavond is het ook meer dan waarschijnlijk dat de scholen ook tot 1 juni dicht zullen blijven, want ‘groepsvorming’ met meer dan 3 personen én niet uit hetzelfde gezin is nu verboden.”

 

Een VO school in NL die nog fysieke staatsexamens afneemt?

Met verbazing kijk ik het 18.00 NOS journaal van net, en zie ik nog een school die wel examens afneemt van hun leerlingen. ” Een bewuste keuze, we zijn er trots op dat we dit als school hebben kunnen doen” vertelt de rector van de school met blinkende ogen trots op tv…En daarna volgde de uitslag van het spoedberaad.

De maatregelen worden tot 1 juni verscherpt. Zal die school nu nog wel examens mogen afnemen op school? Dat lijkt mij niet, ivm de 3-pers.regel en 1.5 m. social distance..maar scholen hebben een eigen beleid tenslotte..?

Het ziet er nu natuurlijk wel naar uit dat de scholen dichtblijven tot aan bijna de zomervakantie, die dit jaar in Noord Holland vroeg aanvangt. Op 5 juli 2020 zal mijn kindje zomervakantie vieren.

Dat betekent nog 4 weken mogelijk naar school? Inleveren van spullen, luizenzak ophalen en wassen voor het nieuwe jaar? Geen musical van groep 8 zien, gaat groep 8 wel naar het Voorgezet Onderwijs, zijn de schoolkeuzes en inschrijvingen al op orde? Ik heb geen idee, want ik heb nog een kleintje hier in huis. Maar ik kan mij voorstellen dat dit tot heel wat onrust leidt bij ouders en kinderen.

Er zal gehandhaaft worden op groepsvorming. De groepsvorming van meer dan 3 personen die niet uit gezinsleden bestaat en op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar staan. Men kan worden beboet.

Museumplein

Kleine kinderen uitgezonderd op de groepsvorming!

De RIVM geeft aan dat kleine kinderen geen dreiging hebben en dat zij zich niet aan de 1,5 meter afstand hoeven te houden. Dus hier zal niet op worden gehandhaafd gelukkig. Toch met het advies dat iedereen natuurlijk zijn ‘ouderlijke’ verstand moet gebruiken.

Dit geeft gelukkig wel wat ruimte tot spelen en ook in de speeltuin als ouders maar goed bij andere ouders uit elkaar blijven en dat we samen zorgen dat dit geen ‘aangewezen’ locatie gaat worden voor een verbod en dat onze kinderen tot 1 juni niks meer kunnen!

Corona in het gezin?

De maatregelen van de “quarantaine” worden ook verscherpt. Als één gezinslid koorts heeft, moet ook de rest van het gezin thuis blijven! Dat maakte minister de Jong net ook bekend. (uitgezonderd als er iemand uit het gezin in één van de cruciale beroepen werkt)

3. Contact beroepen moeten sluiten en boetes worden uitgedeeld

Denk aan de nagel of wimper styliste, de kapper etc. Paramedici zoals de fysiotherapeut gaat via beeldbellen hun consulten uitvoeren. (Best gek, want die masseert toch ook die pijnlijke plek?) maar goed, alleen bij uitzonderlijke gevallen en alleen op indicatie van een arts mag de fysiotherapeut jou nog fysiek behandelen.

En vergeet niet dat alle overtreden maatregelen nu beboet kunnen worden.

De mama’s en papa’s en alle mensen die in de cruciale beroepsgroepen werken

Ook hier heb ik geen woorden voor. Dit is zo onbegrijpelijk zwaar voor al deze mensen! Mama’s of papa’s die thuis werken en ondertussen hun kinderen moeten onderwijzen. Ouders die in een cruciale beroepsgroep werken en buitenshuis moeten werken en niet te vergeten dat hun pubers of jongen kinderen door anderen opgevangen moeten worden? Hoe lang hou je dat vol? En stel dat je partner ook nog moet werken, hoe los je dit dan op? Ik werk ook in zo’n beroepsgroep, maar ik heb nog het geluk dat ik thuis kan werken en bij mijn dochtertje kan blijven.

Dit is wel ontzettend slecht te combineren, ze is verkouden, hangerig, moet schoolwerk maken, vraagt aandacht, logisch! Ondertussen probeer ik telefoontjes te plegen spoedmailtjes te beantwoorden, maar het is nu al slecht te doen.

Nu dat de maatregelen aangescherpt worden krijgt de één het rustiger en de ander nog drukker maar hopelijk zullen de maatregelen goed nagestreefd worden en de ziekenhuizen minder vol komen te liggen. Dan heb ik ook weer het gevoel dat ik mijn kleine steentje heb kunnen bijdragen aan de burgers die het allemaal nodig hebben inclusief mijn gezin. Daar doe je het voor tenslotte!

Kinderen hebben het pittig. De kleintjes én de pubers. Al die strenge regels, niet leuk maar noodzakelijk. De Veilig Thuis meldingen en huiselijk geweld cijfers die omhoog schieten, het is verschrikkelijk om te horen. Niemand wilt dit.

“Gaan we nog op vakantie mama? En vieren we nog mijn verjaardag?”

Maar nu vraagt mijn kleintje of we nog wel naar Mexico gaan deze zomervakantie?

Eerlijk? Ik weet het niet kleine dame. Mama hoopt van wel, ik weet niet of meneer Trump de grenzen opengooit voor Nederlanders want we vliegen via de US naar Mexico.

Ja, jouw verjaardag gaan we dik dubbel en dwars vieren als de rust weer terug is gekeerd!

Lieve schat, ik hou van je en ik hoop dat Corona jou niet vindt en dat jij niet alleen in je kamertje hoeft te liggen en al helemaal geen IC gaat meemaken. Ik zorg met mijn leven voor jou lieve schat. Mama en papa houden zielsveel van jou!

Tot slot..

Ja, en wat betekent dit voor jou en of je gezin? Ik lees graag jullie reacties hieronder, en nogmaals, blijf zoveel mogelijk thuis, en als je écht weg moet, blijf op 1,5 meter afstand van elkaar.

Zorg dat er niet nog zwaardere maatregelen genomen moeten worden. 1 juni is al lang hè!

Keep it safe!

Een bezorgde werkende moeder.

No time to read now?

No worries! Save on Pinterest to read it later.

LIFE IS A CATWALK

LIFE IS A CATWALK

"Meet the Urban Explorer Mom! Her passion for jet-setting with her crew knows no bounds. With her heart deeply connected to her Indonesian heritage, it's no surprise that Bali is her ultimate playground – she practically wrote the book on Bali vibes. 🌴✈️
Join her journey as she blends family travel, cultural exploration.Get ready for a fusion of flavors, stories, and destinations, all guided by the compass of a mom who's redefining the art of modern wanderlust.

All Posts

Hi, i'm Dee!

I hope you’re enjoying our free travel guides & tips! If so, please consider supporting our work. 🤗

LIFE IS A CATWALK

LIFE IS A CATWALK

Maak kennis met de Urban Travelista Mom. Ze heeft een onstuitbare passie voor reizen - vooral in de richting van Azië - en ze neemt haar gezin graag mee op avontuur. Als toegewijde foodie en wijnliefhebber gaat haar hart sneller kloppen bij nieuwe smaakervaringen. Ze is dol op de Aziatische en Franse keuken en houdt haar levensstijl zuivel- en glutenvrij! 🌍🍲🍷

Samen met haar gezin verweeft ze reislust, culinaire ontdekkingen en een gezonde levensstijl in één uniek verhaal. Volg haar reis terwijl ze op zoek gaat naar heerlijke momenten en een vleugje avontuur.

All Posts

21 gedachten over “Coronacrisis Nederland. Gedeeltelijke lockdown? Wat gaat dit betekenen?”

 1. Er zijn inderdaad nog steeds veel mensen die geen rekening houden met 1,5m afstand. Wat enorm spijtig is natuurlijk. Ik heb onze reis in juli nog niet vastgezet uit schrik denk ik ? Wij wachten voorlopig nog even af !

 2. Wij wachten momenteel vol spanning over de plannen voor het examen. Mijn zoon zit in Havo 5. Helaas heeft hij van de week al een toets moeten missen omdat hij verkouden is. Ik denk zelf dat het niet de juiste situatie is om de exames in te maken. De kids hebben totaal geen concentratie gehad.

  Helaas betekend dit ook geen Gala geen vroege vakantie etc…
  Zelf blijf ik binnen of in mijn tuin want ik behoor helaas tot de risico groep

 3. Pfff hier nog een bezorgde werkende mama. Maar ja, bovenal wil ik niet dat er onnodig mensen overlijden omdat de zorg straks het aantal mensen met complicaties door het Corona Virus niet aan kan. Sterkte!

  1. Ja, klopt! Ik was net in supermarkt en nog steeds staan de kassa’s naast elkaar open. Dus je staat lekker naast elkaar in de rij om af te rekenen maar wel achter staat de volgende op 1,5m afstand :o)

  1. Wat vervelend! Ik ben zelf licht astmatisch en met die hooikoorts erbij wordt het niet echt beter. Ik loop met de honden en met mijn dochtertje buiten. Wij wonen wel in een ruim gebied waar je kan wandelen en normaal ook bijna geen kip ziet. Dus dat kan prima. Even wat frisse lucht tenslotte.

 4. Ik moet (gelukkig) gewoon aan het werk. Alsnog zie ik mensen die zo dom zijn. Ik hoop dat dit alles snel voorbij is. Ook al vrees ik het ergste

 5. Ik kan voorlopig thuiswerken gelukkig (loondienst) maar er is wel werktijdverkorting aangevraagd op mijn werk (reisbranche), het freelance deel ligt helemaal stil (culturele sector). Mijn sectoren zijn goed geraakt zeg maar. Mijn zoon doet eindexamen dit jaar (nou ja, niet dus), dat is nog best onduidelijk allemaal. Mijn jongste volgt zijn lessen thuis. Het werk van mijn oudste is dicht tot 1 juni. Nou ja, met andere woorden het raakt ons in meer of mindere mate, net als iedereen in Nederland. Het is zaak om positief en gezond te blijven en te helpen de verspreiding van corona tegen te gaan. Succes daar!

  1. Dat zal wel heel onwerkelijk voelen om toch een diploma te ontvangen maar er niet voor gestudeerd te hebben. Het is toch iets waar ze naar uit hebben geleefd lijkt mij.
   Wat wordt zijn vervolg keuze? Succes ook voor jullie!

 6. Hier in België is het al even zo. Het enige wat je kan doen is inderdaad maatregelen volgen (zodat ze niet strenger worden en niet verlengd worden). Dus niet rebels zijn, gewoon zo veel mogelijk thuis blijven en even genieten van de (gedwongen) quality time die je nu hebt met je gezin.
  Meer tips op onze blog! <3

  1. Gelukkig mogen de kinderen tot 12 jaar hier nog wel samen spelen. Ik heb liever met niet meer dan 4 tegelijk en ik geef haar aan toch afstand te bewaren. Dat gaat goed. Dus helemaal binnen blijven hoeft zij gelukkig niet.

 7. Tot nu toe is het uiteindelijk allemaal meegevallen. Maar aan de andere kant verlang ik weer enorm naar normaal en geen gedoe. Ik wil weer even weg kunnen, een weekendje naar de camping (duitsland) bijvoorbeeld, zonder gedoe.
  Nog heel even doorzetten ????

 8. Pingback: En toen werden we allemaal juf of meester tijdens de intelligente lockdown - Lifeisacatwalk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven