Tips Thailand, trip naar de Emerald Cave in Koh Mook

 1. Home
 2. /
 3. Destinations
 4. /
 5. Azië
 6. /
 7. Thailand
 8. /
 9. Koh Lanta
 10. /
 11. Tips Thailand, trip naar...

Tips Thailand, trip naar de Emerald Cave in Koh Mook

In mijn vorige blog vertelde ik je over Koh Lanta en zijn geweldige omgeving. Vooral de Paradijselijke Trang Eilanden niet ver van Koh Lanta zijn absoluut een Must See! Je kan een dagtrip boeken vanaf Lanta naar het paradijselijke Koh Mook. Je bezoekt de Emerald Cave en je luncht op Koh Ngai, hoe gaaf is dit! Voor meer tips voor een trip naar het paradijselijke Koh Mook en de Emerald Cave? Lees verder!

We gingen met een grote boot, geen longtail omdat de zee nog onstuimig kan zijn in de maanden april en mei.

Ik was hier in 2015 al eens eerder alleen naar toegegaan ook in dezelfde periode van het jaar en dit jaar hadden wij dit wederom op de planning gezet. Nu met kleintje!

The Emerald Cave, Koh Mook in 2015 en 2018

Lees verder in deze blog voor mijn ervaring met kind in 2018 en hier voor mijn spannende eerste ervaring in 2015!

In 2015 besloot ik alleen te gaan. Ons kindje was nog echt te klein voor deze trip ver weg van de bewoonde wereld en artsen en ziekenhuizen. In 2015 is onze dochter in Bangkok in het ziekenhuis beland met fikse longontsteking en was ze flauwgevallen. Dus deze reis stopte bijna voor haar. Ik besloot nadat zij opgeknapt was om alleen deze trip voort te zetten en papa bleef bij haar op Koh Lanta.

Goed, Koh Mook. Deze vroegere piraten schuilplaats ligt aan het eiland Koh Mook. Je vaart met de boot naar het eiland naar de ingang van deze Emerald Cave. Alleen bij eb kan je achter de gids aan zwemmen door de 80 meter pikke donkere grot! Ik ben niet snel angstig maar dit was toch wel een bijzondere en wat spannende ervaring!

De spanning…

Maar nu kwam het. We arriveerde bij de grot en de gids vertelde ons van de boot af te springen. Hij vroeg ons wel onze zwemvesten te dragen. Let op, dat zegt hij niet voor niets..Daar kwamen we later snel achter.

Twee stoere boys vonden dat zij ook wel goed konden zwemmen en dit was blijkbaar voor hen een overbodige luxe en sprongen het water in met een alleen een duikbril.

Kwallen

Ik ging ook op de rand van de hoge boot staan in mijn zwemvest en sprong het water in. Ik had mijn duikbril opgezet en keek onderwater.

“Een lichte paniek brak in mij uit. Ik zag duizenden kleine kwallen die om en tegen mijn lichaam aan zwommen.”

Een lichte paniek brak in mij uit. Ik zag duizenden kleine kwallen die om en tegen mijn lichaam aan zwommen. Ik dacht alleen maar ” als ze maar niet giftig zijn”!! Eerst wilde ik gaan gillen en terug zwemmen naar de boot. Ik keek naar de boot en zag dat ik daar nooit zo snel op zou kunnen raken en dacht in een seconde dat ik heel snel uit deze kwallenschool moest zwemmen, en ik zwom zo hard als ik kon richting de ingang van de grot. Ik wilde ook niet de andere meiden bang maken die nog boven op de boot stonden. De twee Australische meiden sprongen achter mij het water in en keken ook onderwater en begonnen direct te gillen. De gids schreeuwde dat we kalm moesten blijven omdat dit baby kwallen waren en volgens hem niet giftig waren. Oké, snel weg hier…snel richting die grot zwemmen!

Heel erg donker

Na een korte check onderwater bij de ingang van de grot met mijn duikbril, was ik eindelijk opgelucht. De gids maande hem te volgen. Hij had een lampje op zijn hoofd gezet. Mijn gedachten gingen weer heen en weer. Waarom een lamp? Ik dacht ook gelijk aan die ex-marinier die tijdens een survival (die ik ooit moest doen tijdens een van mijn genoten opleidingen vroeger) mij vertelde altijd in het midden te zwemmen ivm rots of gesteente aan de zijkanten van rivieren. Ik dacht..rotsen, stalagmieten, stalactieten en water, dit moet hier ook aan de hand zijn. Dus rustig in het midden blijven.

Na enige meters in het midden gezwommen te hebben in de grot begon het steeds zwarter voor mijn ogen te worden. Plots was het lampje wat ik trouw via het plafond van de grot volgde was helemaal verdwenen met als resultaat: Pikke donker! Ik zag werkelijk niets meer! De twee Australische meiden werden bang en we zochten elkaar op de tast. De jongens hoorden wij wel maar zij waren blijkbaar naar de kant gezwommen. Ik riep luid met een echo de gids en ik zag weer een lampje in de verte tegen het plafond schijnen, gelukkig. We probeerde zo goed mogelijk in het midden naar het lampje te zwemmen. We zwommen door een grote bocht en na deze bocht zagen wij gelukkig weer daglicht in de verte! Na 80 meter in het donker gezwommen te hebben en niet wetend wat er onderwater zich afspeelde wilde ik snel naar het daglicht toe. En hoe ging het met de jongens? Lees verder!

Paradijselijke Lagune

Daar aangekomen kwam ik in een paradijselijke lagune met een klein wit strandje prachtige rotsformaties begroeid met planten en bloemen. De zon scheen precies door de open ruimte naar binnen, zo prachtig! De Emerald Cave was niet verzonnen, het komt rechtstreeks uit een sprookje!

Het leek of wij op de bodem van een vulkaan stonden en dat boven ons de opening was waar de zon door scheen. De zonnestralen schenen op de wand van deze lagune en deze kleurde Emerald groen! Vandaar de naam de Emerald cave.

Dit was de plek waar eeuwen geleden de piraten hun schatten bewaarde. Wat een verhaal! De lagune is alleen te betreden met eb. Bij vloed stroomt de grot weer vol met water en kan je er niet in of uit. Ik heb hier in 2015 geen foto’s van kunnen maken maar deze keer in mei 2018 wel! IPhone 8 plus en GoPro in een drybag om mijn middel en zwemmen maar! Lees verder!

Waar moet je opletten

 • Je moet niet claustrofobisch zijn
 • Zwem goed achter je begeleider aan of nog beter zet ook een lampje op je hoofd! (dit is geen overbodige luxe op een vakantie waar ook jungle is dus voor die paar euro gewoon meenemen! J
 • Daarnaast nog een tip: blijf in het midden zwemmen! De zijkanten zitten vol met scherpe stalagmieten (onderwaterse uitsteeksels) en je haalt je benen open tijdens het zwemmen
 • Wees niet bang van kwallen (zijn er niet altijd)
 • Doe je zwemvest om! Altijd!
 • Zwem niet te laat terug door de grot als het water gaat stijgen
 • Koop in Thailand een kleine drybag om zo je camera of telefoon droog te kunnen vervoeren!
 • Geschikt voor kinderen? Lees verder!

En die stoere jongens? Tja die zaten onder het bloed en verwondingen omdat ze ook het watertrappelen zonder zwemvest niet lang genoeg volhielden uiteindelijk. Ze dachten een rustplek in de grot te vinden om even naar de zijkant te zwemmen..geen goed idee dus.

Koh Mook ‘The Emerald Cave’ 2018 mét kleuter

Daar gingen we weer! Nu met het hele gezin!

Ik had met mijn vorige trip naar de Trang eilanden ontdekt dat het wel écht een paradijsje zou zijn om ooit eens op één van deze eilanden te verblijven.

Dat deden wij dan uiteindelijk ook. Vannuit Koh Mook waar wij nu verbleven maakte wij met een privé longtailboot een tripje naar de andere zijde van het eiland. Wij verbleven in het Sivalai Resort. (lees daar later meer over)

Prachtige omgeving met limestone rock mountains!

Ik was nog niet overtuigd of dit tripje geschikt zou zijn voor mijn kleuter, maar ze wilde zo graag deze oude piraten grot zien waar zij hun schatten bewaarde vroeger! Dus niks eng, ze wilde graag mee deze keer. Ik was bewapend met een zeewaardig zwemvest voor haar maat/kg welke ik uit Nederland mee heb genomen. Ook handig voor op de boten, in het water en met kajakken.

Nu was ik beter voorbereid op wat er zou gaan komen en had zelf een zwemvest aan en ook een hoofdlamp opgezet. Mijn dochtertje in het zwemvest én in een ronde reddingsring van de boot gezet. Zo kon papa trekken en ik haar vooruit duwen en mevrouw kon ronduit genieten van dit avontuur!

Ik zal later na montage met mijn gopro gemaakte filmpje hier posten.

We waren alleen bij aankomst van de grot, niet de enige deze keer…Een rij van 50 of misschien wel 100 Aziaten in zwemvesten sprongen van een enorme schip af en gingen in een polonaise achter elkaar aan de grot in. Langs een touw trokken ze zich voort en een hand op hun voorganger. Een waar spektakel om te zien.

Ik dacht, ‘oké nu moeten we gewoon heel snel zijn en als eerste die grot in!’

We zwommen zo snel als we konden naar de grot. In de grot aangekomen konden we nog nét de lange rij Aziaten voorbij zwemmen. Nu we vooraan zwommen was ik blij met mijn hoofdlampje en duwden we Liv door de grot heen achter de gids aan. Wat een een ervaring! Nu geen kwallen, zucht! Ik was deze keer voorbereid en wist wat er komen ging, dus ik ging volledig ontspannen de grot in en kon mij concentreren op mijn kind. Ik duwde haar rustig vooruit en papa trok haar voort. Op haar inpratend dacht ik haar angst weg te kunnen nemen. Maar wat bleek? Deze kleine dame had alles behalve angst. Want dit was avontuur! We gingen naar het sprookje van de piraten toe! Ik heb zo genoten van haar blije gezicht, onvoorstelbaar dat ze deze ervaring nam zoals deze was. Heerlijk!

Toen we het licht zagen aan het einde van de grot was ik zo blij dat wij de enige zouden zijn in deze lagune.Maar het duwen en zwemmen hakte er wel even in. Ik dacht dat mijn conditie best op orde was maar ondanks dat we met z’n tweeën haar vooruit probeerde te krijgen was dit behoorlijk pittig. Ik was doodmoe en moest even op adem komen. Maar wat een heerlijk moment, en nu schatten zoeken;)

Als je omhoog kijkt zie je de opening van de grot waar s’ middags de zon doorheen schijnt. Echter waren wij later op de dag gegaan om de mega drukte te voorkomen. Wat ons nét aan gelukt was;)

Zo,.. en nu genieten van dit piraten verhaal en de plekjes bekijken waar die schatten verstopt lagen! Een mooi verhaal voor als ze terug op school is natuurlijk!

Geen post meer missen?Follow my blog with Bloglovin

No time to read now?

No worries! Save on Pinterest to read it later.

LIFE IS A CATWALK

LIFE IS A CATWALK

"Meet the Urban Explorer Mom! Her passion for jet-setting with her crew knows no bounds. With her heart deeply connected to her Indonesian heritage, it's no surprise that Bali is her ultimate playground – she practically wrote the book on Bali vibes. 🌴✈️
Join her journey as she blends family travel, cultural exploration.Get ready for a fusion of flavors, stories, and destinations, all guided by the compass of a mom who's redefining the art of modern wanderlust.

All Posts

Hi, i'm Dee!

I hope you’re enjoying our free travel guides & tips! If so, please consider supporting our work. 🤗

LIFE IS A CATWALK

LIFE IS A CATWALK

Maak kennis met de Urban Travelista Mom. Ze heeft een onstuitbare passie voor reizen - vooral in de richting van Azië - en ze neemt haar gezin graag mee op avontuur. Als toegewijde foodie en wijnliefhebber gaat haar hart sneller kloppen bij nieuwe smaakervaringen. Ze is dol op de Aziatische en Franse keuken en houdt haar levensstijl zuivel- en glutenvrij! 🌍🍲🍷

Samen met haar gezin verweeft ze reislust, culinaire ontdekkingen en een gezonde levensstijl in één uniek verhaal. Volg haar reis terwijl ze op zoek gaat naar heerlijke momenten en een vleugje avontuur.

All Posts

26 gedachten over “Tips Thailand, trip naar de Emerald Cave in Koh Mook”

 1. Lijkt mij zo bijzonder en tof! Alleen bij de woord kwallen haak ik al af. En claustrofobisch ben ik normaal noet maar ik denk dat ik dit wel heel dicht vind.

 2. Jeetje wat een gave ervaring! Ik hield wel even m’n hart vast toen je over die kwallen vertelde hoor! Het is dat ik zelf absoluut het water niet in ga, maar gelukkig kan ik meegenieten met de foto’s en de verslagen 🙂

 3. Super gaaf om di mee te lezen! Jeetje!! Alleen kwallen.. Brr!
  Mooie foto’s van de omgeving en van jou & je fam!

 4. Wat ontzettend tof! Ik herken dat claustrofobische wel een beetje, dus weet niet of het wat voor mij zou zijn, maar vind het heel stoer!

 5. Pingback: 2018 in 10 vragen aan mij - Lifeisacatwalk

 6. Pingback: Eerste keer Azië? - Lifeisacatwalk

 7. Pingback: Eerste keer Azië met jonge kinderen - Lifeisacatwalk

 8. Pingback: EERSTE KEER AZIË MET JONGE KINDEREN – WAAR GA JE HEEN? – My Blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven