De lekkerste Poke bowl maak je zo!- recept-

 1. Home
 2. /
 3. Destinations
 4. /
 5. Azië
 6. /
 7. De lekkerste Poke bowl...
Poke bowl zalm mango avocado

De lekkerste Poke bowl maak je zo!- recept-

Veel mensen zijn in de verwarring dat de oorsprong van de Poke bowl in Japan ligt. Sushi ingrediënten zijn veelal vertegenwoordigt, dus zo vreemd is dat helemaal niet.  Maar…de Poke bowl heeft toch een oorsprong uit Hawaii. Waar de vissers van oudsher hun vers gevangen vis rauw bereidde met stukjes fruit en rauwe groenten die voorhanden waren. Er zijn nu zoveel varianten op de Poke bowl, maar ik ben ervan overtuigd dat je de lekkerste Poke bowl maak je zo! Lees je mee?

Poke bowl zalm mango avocado

Pokè bowl met echte sushirijst zalm mango avocado

Poke bowl zalm met mango en avocado

Deze variant (welke ook echt mijn voorkeur heeft en waar je mij voor wakker mag maken) ligt meer in de richting van de bekende Japanse keuken. Ik vind het zelf ontzettend belangrijk dat de juiste Japanse graanrijst gebruikt wordt en dat deze op de juiste manier wordt bereid!  
Dat geldt hetzelfde voor als ik sushi maak, de niri of maki’s die je maakt met Japanse graanrijst. De rijst moet van zichzelf ook een mooie smaak hebben én de juiste structuur, zacht en hardheid. Niet te rauw en zeker niet te week en te zacht. Herken je dit ook?

Ik kan zo slecht tegen (vieze) rijst. Ik ben natuurlijk ook een half Aziaat, dus kom niet bij mij aan met op z’n Westers gemaakt Indonesisch, Japans of Chinees eten 😉 Mijn ervaringen in mooie hippe strandtenten, zowel in Ibiza als op Zandvoort, goed aanschreven restaurants in Amsterdam of in Den Haag (één van deze die alleen Poke bowls ook nog serveert..) zijn niet al te goed, helaas.

Hooikoorts 2020

Wat kost een Poke bowl ongeveer en wat is mijn ervaring hierbij?

Zoals jullie misschien al weten, ik eet geen tarwe en geen lactose, dus blijft er lunch technisch gezien altijd heel weinig over. Voor een tarwe en lactose vrije lunch neem ik vaak een Poke bowl als deze op het menu staat. Tot nu lagen de prijzen van de  Poke bowls die ik gegeten heb in de prijsklasse van €13,50 tot €29,50. Van de alle Poke bowls die ik heb gegeten,  heb ik geen 1x een goede geparfumeerde rijst aangetroffen. Varianten die voorbij kwamen: verkeerde rijst, doorgekookte rijst, rijst met olie? You name it! OMG!. De zalm was overal wel oke, daar kan niet veel aan mis gaan tenzij deze niet vers is. Ik kwam ook een variant tegen waar bijna niks in zat, en een variant die niet in de buurt meer kwam van een Poke Bowl. Wel leuk verzonnen, met zwarte bonen rijst, Rode zure kool en nog wat vreemde ingrediënten. In Nederland zie je wel dat de variant geheel door de kok geinterperteerd wordt en Poke bowl genoemd wordt, oftewel: kom met rijst en ik doe er op wat mij lekker lijkt. Maar….eigenlijk is dat dus niet helemaal de bedoeling. Je hebt wel degelijk een basis, en vandaar uit kan je wel uitbreiden.

De basis van de Poke bowl

 • Japanse graanrijst
 • Zalm of Tonijn
 • Sojabonen
 • Zeewier
 • mango (iets met tropisch fruit)

Daarna komen er een soort tweede basis ingrediënten voorbij:

 • Komkommer
 • Paparika
 • Taugé
 • Avocado

En daarna is de keuze aan jezelf. Nee hoor, je moet deze maken hoe jij deze lekker vindt natuurlijk! 

Mijn conclusie is tot nu toe, dat bijna iedereen wel met de bassis werkt.

Helaas kreeg ik ipv losse sojaboontjes gewoon een paar in de schil gestoomde edamame boontjes? Nee, dat is niet de bedoeling! Vorig jaar ben ik nog bij het net geopende restaurant Deux Ex Machina geweest om te lunchen. Mooi interieur, mooie locatie, hip en trendy en ook nog op de luxe Keizersgracht in Amsterdam.

Mijn man nam “From the Butcher with Love’ een soort tartaartje met kappertjes en saus, prima gerecht, goed van smaak, mooie prijs €13.00. Uiteraard wilde ik de Poke bowl Salomon uitproberen. Dat was toch wel een  teleurstelling. Ten eerste een kleine bowl met te weinig ingrediënten, alleen de de basis. Zalm, rijst, soyabonen, zeewier en klaar. De verkeerde rijst én ook nog doorgekookt (super zacht en klef) en niet geparfumeerd met daar bovenop de mayonaise…Kortom ik was teleurgesteld omdat ik hier wel wat verwacht had van kwaliteit en met name met een prijs van €18,00.

Nu is €18,00 een goede prijs voor een locatie op de Keizersgracht, begrijp mij niet verkeerd. Maar dan moet het eten wel goed zijn ongeacht de prijs. Ik begreep dat ik meebetaalde aan de huur voor dit pandje aan de Keizersgracht en niet voor het eten. Haal deze aub van je menu af, de rest ziet er namelijk wel prima uit en is ook prima. Uiteraard was ik zo vrij om deze feedback terug te geven zodat ze mogelijk nog iets aan de kwaliteit konden doen. Wil jij zelf een poke bowl maken? Lees verder!

Poke bowl

Pokè bowl met wasabi mayonaise

Poke bowl met tonijn en zalm en een zelfgemaakte wasabi mayonaise van Buddha bowl in het Zeeheldenkwartier Den Haag

Hoe maak je zelf een perfecte Poke bowl? (Recept)

Lees verder voorbereiding van de rijst.

Recept Pokè bowl 2 personen
 • Verse zalm (Zalmlende is het mooiste stukca 150 gram)
 • Sojabonen (gewoon te koop bij de Albert Heijn, ik koop graag in per diepvries zak bij de Japanse toko)
 • Zeewier (kan je bij de Japanse winkel, visboer of AH kopen)
 • Rode puntpaprika (halve in dunne reepjes in de lengte gesneden)
 • Bio komkommer (kwart ontpit en in reepjes van 2/3 cm gesneden)
 • Mango (halve, in slices gesneden)
 • Avocado (halve in slices gesneden)
 • Taugé (optie, vind ik wel lekker)
 • Japanse graanrijst (Sushirijst)  (en écht geen andere! 2 thee kopjes)
 • 2 thl. Japanse rijstwijn (of kant en klare sushi vinigar, 2 thl.)
 • 1 thl. Suiker ( mengen met de Japanse rijstwijn)
 • 1 thl. Zout
 • Kikoman soya saus 
 • Wasabi 
 • Ingelegde gember 

Gezien ik wekelijks voor het diner voor mijn gezin een Poke bowl maak, word ik wel makkelijker met snel inkopen, voor de losse ingrediënten. Ik hou zelf niet van koolsoorten, ik krijg er een opgeblazen buik van, maar ik zie dat steeds meer lunchtenten rode verse kool als zuurtje erdoorheen doen. Wasabi mayonaise is ook zo’n dooddoener wat mij betreft. Het is ten eerste meer mayonaise dan wasabi, dus het pittige is ver te zoeken.

De mayonaise wordt met de rijst een kleffe substantie die veel te vettig smaakt en als een blok op je maag valt terwijl de zalm al echt vet genoeg is in dit gerecht. Gebruik gewoon echte wasabi, en meng deze een beetje door de kikkoman soya saus en besprenkel deze over je Poke bowl.

 Pokè bowk

Pokè bowl snelle variant voor lunch

De Japanse graanrijst (sushi rijst) maak je zo:

Heb je een rijstkoker? Ik kan niet zonder natuurlijk, want hier is het hoofdgerecht 5/6 dagen in de week bijna altijd iets met rijst. Diverse Aziatische keukens passeren hier dagelijks de revu. Heb je geen rijstkoker? Geen paniek. Een goede kookpan met een dikke bodem of met een anti aanbaklaag voldoet ook. Heerlijk om zo met de sushi rijst aan de slag te gaan. Pak niet stiekem dus andere rijst hè!

Maak de rijst schoon met koud water en blijf spoelen totdat het witte water verdwenen is doe dit 10 minuten lang.

De korrel van de rijst blijft daardoor heel mooi na het koken. De rijst zet je onder water met weer koud water, tot 1,5 cm boven de rijst. Ik test met een vingerkootje (maar ik heb geen grote vinger;-) Doe je er teveel rijst in, heb je doorgekookte zachte rijst, dus let op, dit is echt belangrijk. Zet een deksel op de pan. Zodra de rijst kookt, laat je deze 10 minuten doorkoken en draai daarna direct het vuur uit en je laat de pan mét deksel met vuur uit nog 10 minuten staan. 

Waaieren! Laat de rijst snel afkoelen

Zodra je sushi rijst koud gekookt is, haal je de rijst uit de pan met een grote houten of plastic rijst lepel en verspreid je de rijst over een goed schoongemaakt dienblad zodat de rijst snel kan afkoelen. Liefst zo snel mogelijk. Ik gebruik mijn Balinese waaier, maar ik grijp ook wel eens naar een tijdschrift. Blijf wapperen en waaieren totdat de rijst afgekoeld is en laat deze staan.

Parfumeren van de rijst doe je zo

Je mengt 3 eetlepels Japanse rijstwijnazijn samen met 1 eetlepel zout en 1 eetlepel suiker. Je blijft dit mengsel roeren totdat het gesmolten is. Dit kost even tijd, dus probeer dit mengsel vooraf klaar te zetten. Als de rijst uit elkaar is verspreid, dan besprenkel je de sushi rijst met dit mengsel. 

Let op! Je mag de rijst niet roeren. Je maakt anders de korrels stuk. Dit is vooral ook belangrijk als je sushi gaat maken! Je mag heel voorzichtig met een rijstspatel de rijst omdraaien, half op de spatel. Het kost wat tijd om de rijst voor te bereiden, maar met liefde en aandacht gaat je dit echt lukken!

De ingrediënten toevoegen

 • De avocado snij je door de helft en maak dunne slices.
 • De puntpaprika maak je schoon door deze te halveren en deze wederom te halveren en dunne slierten te snijden.
 • De zalm snij je in blokjes of slices en met de draad mee. Let op verdwaalde graatjes.
 • Komkommer: snij er een stuk af en haal de zaadlijsten eruit en snij ook hier kleine reepjes van ca 4-5 cm.
 • Taugé: maak deze schoon om de bruine puntjes of bolletjes eraf te halen, besprenkel even met citroensap, en spoel even af onder de Qooker kraan of even 2 sec in gekookt water. Daarna direct onder de koude kraan weer afspoelen.
 • Mango; maak wat dunnen slices.
 • Zodra je klaar bent voeg je de zeewier, soya bonen en alle overige ingrediënten toe boven op de rijst in een kom. 

De ingelegde gember serveer je apart en ook de soya saus en wasabi. 

Eerste keer Azië?
Eet smakelijk!
PS gebruik ingredienten die jij lekker vindt! Laat je mij weten hoe hij is geworden?

 

 

 

 

En ben je ook benieuwd naar een de sushitaart van mij collega blogger op Sparkles Inside? Lees hier haar recept, hij is geweldig lekker! En zo uniek dat je deze ook echt wel een keer wilt maken voor jouw vrienden!

No time to read now?

No worries! Save on Pinterest to read it later.

LIFE IS A CATWALK

LIFE IS A CATWALK

"Meet the Urban Explorer Mom! Her passion for jet-setting with her crew knows no bounds. With her heart deeply connected to her Indonesian heritage, it's no surprise that Bali is her ultimate playground – she practically wrote the book on Bali vibes. 🌴✈️
Join her journey as she blends family travel, cultural exploration.Get ready for a fusion of flavors, stories, and destinations, all guided by the compass of a mom who's redefining the art of modern wanderlust.

All Posts

Hi, i'm Dee!

I hope you’re enjoying our free travel guides & tips! If so, please consider supporting our work. 🤗

LIFE IS A CATWALK

LIFE IS A CATWALK

Maak kennis met de Urban Travelista Mom. Ze heeft een onstuitbare passie voor reizen - vooral in de richting van Azië - en ze neemt haar gezin graag mee op avontuur. Als toegewijde foodie en wijnliefhebber gaat haar hart sneller kloppen bij nieuwe smaakervaringen. Ze is dol op de Aziatische en Franse keuken en houdt haar levensstijl zuivel- en glutenvrij! 🌍🍲🍷

Samen met haar gezin verweeft ze reislust, culinaire ontdekkingen en een gezonde levensstijl in één uniek verhaal. Volg haar reis terwijl ze op zoek gaat naar heerlijke momenten en een vleugje avontuur.

All Posts

11 gedachten over “De lekkerste Poke bowl maak je zo!- recept-”

 1. Mijn god. Krijg echt direct trek in de Pokebowl van de eerste foto. Ziet er echt perfect uit en het is echt mijn maaltijd-togo. Gezond lekker en nog relatief simpel te maken. Laatst gemaakt toen een koppeltje bij ons kwam eten. Was echt een groot succes 😉

 2. Wat ziet deze Poke Bowl er goed uit! Heb zelf nog nooit een Poke Bowl gehad, dus ik ga je recept opslaan. Jammer dat je ervaringen met Poke Bowls in restaurants zo slecht zijn. Ze lijken me ook vrij prijzig. Des te meer redenen om jouw recept uit te proberen. 🙂

 3. Mieke | Miek's Mind

  Ik ben echt gek op de poke bowl, hmmm! bestel dat regelmatig als lunch in het weekend, echt yummy! niet teveel wasabi want daar kan ik niet goed tegen haha

 4. Ik ben gek op Pokebowls en bestel ze dan ook vaak als ik uit eten gaan. Thuis heb ik ze nog niet gemaakt, behalve een keer voor de kinderen, maar dan een macaroni variant

 5. Nu de restaurants weer in lockdown zijn, zijn we weer aangewezen op thuis kokkerellen en deze poke bowl is superleuk voor de zaterdagmiddag lunch.

  1. We zijn weer op onze eigen kookkunsten aangewezen toch Caroline;) Nu we ook niet meer kunnen reizen zal ik vaker food recepten delen en wat reizen die we gemaakt hebben. Ik kwam nooit toe om mijn content bij te werken. Maar nu? Alles geeft weer nieuwe mogelijkheden:-))

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven